Followers

Friday, December 17, 2010

suatu masa dulu....

Korang penah baca x komik ni... huhuhuhuhu... klu korang search kat tenet mesti korang jumpa history die..,..... yang macam ni......

Majalah APO? adalah salah satu majalah tempatan yang berkonsepkan lawak dan juga komik.lahir disekitar 90an dan meketengahkan ramai kartunis tempatan seperti Petai, Rambai, Pandan, Cendol , Spider, Rio, Sagu, Sireh, Lambokdan ramai lagi. Di bawah satu bumbung bersama majalah Ujang namun pendekatannya agak berlainan dari segi pengisian dan humornya. Sehingga kini Apo masih lagi diminati dengan diedarkan 2 kali sebulan.
APO -Membawa makna ABSOLUTELY PIRATE ORGANIZATION atau dalam bahasa melayunya LANUN.Konsep majalah ini pada awalnya adalah hasil idea kartunis UJANG dan di lukis pada pada awalnya oleh Kartunis AIE di bawah seliaan kartunis UJANG sendiri pada tahun 1995. Apabila kartunis AIE berhenti kerja-kerja melukis di serahkan oleh UJANG kepada kartunis PETAI untuk menyambungnya sehingga selesai. Malangnya konsep dan Idea tersebut telah di larikan oleh PETAI dan di bawa untuk di terbitkan di bawah MOY dengan nama APO.Namun permit LANUN yang sudah di luluskan oleh kementerian dalam negeri masih lagi di punyai oleh kartunis UJANG ketika itu. Beliau seterusnya menerbitkan MAJALAH LANUN dengan konsep berbentuk Islamik kerana konsep asal majalah lanun telah di terbitkan oleh MOY dengan tajuk APO hingga ke hari ini..


hahahahaha.. tak sangka satu masa dulu masa mula2 komik tu keluar aku adalah pelanggan tegar... siap sume isu aku kumpul..smpai satu masa.. mak aku mengamuk pasal berkotak2 benda ni aku simpan... last2 aku jual gak la... huhuhu... sayang oo... pikir 4 5 kali gak la masa nak jual bende ni.... huhuhu.... termasuk la koleksi novel2 yang aku ade.. terpaksa dijual.... kerana sudah menyemakkan umah... huhuhu (kate mak aku la) klu ikut kan aku x la semak mane pun... pasal aku simpan bebaik kat dalam kotak isu by isu...huhuhuhu... yang menguatkan mak aku bising suh jual adalah sebab masa aku start kumpul tu aku skolah lagi.... bila dah abis zaman skolah.... bising la die.... ruang umah dah penuh ngan komik.... klu buku ilmiah x pe la gak.. huhuhuhu
thanks mr google

3 comments:

Faztee Danisha said...

dlu ujang..apo mnarik gk...n glamer.la ni xtau le..nmpk cm dh xbape ja..

Axieda'great said...

memang pon... skang ni ape komik pun x baca dah.. pasal ape? ... pasal dah x best cam dulu

manueng said...

lambok nye lawak mmg terbaek...hehe ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...