Followers

Tuesday, September 13, 2011

Bersyukur kerna MENIKMATI

Kita memang beruntung
kerna dapat MENIKMATI
kesenangan dengan kemudahan yang ada
Masa kita DOK menikmati kesenangan dan keselesaan
ade lagi yang x merasa nak senang
EVEN nak melahirkan ZURIAT
bertarung nyawa demi insan-insan kecil yang bakal mengubah dunia
insan kecil yang bakal berbakti kepada DUNIA.
bezanya
betapa MEWAHnya kita dibawah naungan sebuah NEGARA yang maju dan MERDEKA


(info dari mail)
Selamat datang ke wad bersalin Dr Jose Fabella Memorial Hospital di Manila. Pada satu-satu masa terdapat lebih kurang 300 ibu dan anak mereka ditempatkan didalam wad ini. Jika korang nak tahu Filipina merupakan negara Asia Tenggara yang mempunyai kenaikkan populasi tertinggi iaitu 2% setahun. Di hospital ini, purata kelahiran bayi seharian ialah 60 orang. Rekod tertingginya ialah 100 orang bayi dalam masa 24 jam! Purata kelahiran bayi sehari di negara ini pula ialah 200 orang sejam! Akibatnya di Dr Jose Fabella Memorial Hospital , sebuah katil akan dikongsi oleh 3 orang ibu baru pada satu-satu masa.

Persoalannya disini mengapa padat sangat? Oh that is an easy answer. Filipina ialah sebuah negara Roman Katolik. Paus tidak membenarkan penganut Katolik memakai kondom, memakan pil perancang, melakukan pengguguran atau apa saja bentuk perancangan keluarga. Kesemua ini dianggap berdosa kerana "melanggar kehendak tuhan". Di Filipina 90% penduduknya adalah katolik.

Presiden Beningno Aquino III cuba untuk mengurangkan kadar kelahiran Filipina dengan memperkenalkan pengajian seks disekolah dan kempen perancangan keluarga bagi mengawal populasi Filipina yang telahpun mencapai 90 juta orang! Walau cadangan beliau mendapat sokongan rakyat, pihak Gereja Katolik Filipina menentang sehabis-habisnya cadangan Presiden. Mereka memberi amaran akan menyisihkan beliau dari gereja Katolik. 
 
Inilah rupa wad bersalin di sebuah hospital di Filipina serta masalah ledakkan kadar kelahiran akibat campur tangan tak masuk akal agama.
Bahagianya jadi RAKYAT malaysia yang MERDEKA
tu pun ade gak yang x puas, bagi dok negara MUDUR baru nak paham kot

1 comment:

Anamarza said...

dasyatnya sampai camtu sekali, tak de privacy langsung eik berkongsi katil, sakit bersalin pun tak hilang lagi ni nak duk berhimpit2 camtu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...