Followers

Thursday, July 14, 2011

passWORD

Dalam zaman skang ni
ape bende yang x menggunakan PASSWORD
ade?
aku x jumpa lagi la
korang bayangkan la ek
email, mau password
klu 1 je mail x pe, ni email belambak, kengkadang sampai lupa id name, password ape ke lagi
ape kes


pastu social network pun nak password jugak
bape banyak social network korang ade?
korang comfirm ade akauan tuk sume ni kan?
dan password die.........

mau pening memikirkan?
memula pening nak pikir password ape nak buh
then masalah lak nak ingat password
ade tu siap buh password yang sama tuk sume jenis login yang die ade
x kira mail ke
sicial network ke
urusan rasmi ke
ape la...
KORANG TAU X?
klu korang buh password yang sama
korang bayangkan tetiba password korang terbocor
maknanya sume segala "mak nenek" yang korang dok protect ngan password tu bakal terdedah
leh mendatangkan bahaya
walaupun bukan tuk negara
tapi korang pikir ye
CONTOH la, slip gaji, bantainye org tu prin slip gaji korang yang canggih tu
memacam dieorang leh wat
tetiba je nama KORANG dah BLACK LIST, ok?
ada bran?








sebenarnya, kecanggihan teknologi skang ni, kengkadang mudah mendatangkan masalah
terutamanya cam personal info la
bayangkan tetiba no ic korang tu x leh nak valid pasai ade lagi no ic yang sama digunakan
PIKIRKAN LA
password: jagan dok buh yang mudah tuk diteka
personal info : x yah do gatai nak bagi tau kat sume orang, even kawan baik ko sendiri, mene ko tau die x pergunak kan ko






SEKIAN TUK HARI ini




p/s: semenjak balik kursus pendaftaran RAHSIA ni, KEMAIN lagi tajuk 

3 comments:

Mamachia said...

takut jugakan..terutama sekarang banyak penipuan..

pening kalau lupa password...nak tulis takut tercicir.

aizamia3 said...

jangan letak password merata.. ingat je dalam kepala.. ;)

deqlis said...

Tolong vote picture saya


1. Klik LIKE this page..

http://www.facebook.com/MyWrangler?ref=ts

2. Then gi
http://apps.facebook.com/mywranglerway/

kat "search photo" type "Ellismelia Mohamad" then kuar gambo saya pakai baju biru...then LIKE yer..

klu leh guna gak ID mak/ayah/adik beradik/kawan dan tlg vote byk2x..thanks u..

atau sertai GA saya di SINI.. Timaceh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...