Followers

Thursday, January 31, 2013

Permohonan Pakej Komunikasi Belia


Owh
saya sudah aplly
TAPI
tarikh luput adalah pada 28 Feb 2013
OMG
mampukah?
kene duduk MEJA bulat neh
klu idah BURN je la
dah tu MODEL n PRICE pun x survey lagik
JENUHHHH

sesape yang layak tu
udah di MOHON ke?
ataupun mmg x LAYAN
huhuhu


Tuk INFO selanjutnya
sila lah melayari
https://komunikasibelia.skmm.gov.my/
isi borang secara ONLINE dah dapatkan Voucher dengan kadar SEGERA




Pn MAMA@axie04

Wednesday, January 30, 2013

JOM SEMAK

cam x de keje plak tetiba
jadinyer dok gatal tangan membuat kerja2 x berfaedah jap
sambil menambah pengetahuan,
sekadar menjadi sumber bacaan
TAPI
jagan pulak terlampau percaya



JOM SEMAK
cek jangan x cek plak
huhuhuhu
ehsan GOOGLE





Rahsia Tahi Lalat 

1-Bibir atas kanan= Banyak rezeki, pandai 
2-Bibir atas kiri = Ramai kawan, baik hati 
3-Bibir bawah kanan= Disegani orang, ramai yang suka 
4-Bibir bawah kiri = Pandai bicara, tak mudah kalah 
5-Leher kanan = Cerdas, jujur, berani menderita 
6-Leher kiri = Cerdas dalam segala hal dan banyak pengetahua 
7-Leher di tengah= Tercapai cita-cita 
8-Biji mata kanan = Suka serong dan pembohong 
9-Biji mata kiri = Pembohong tetapi baik hati 
10-Hujung mata kanan= Baik hati, sopan santun, cerdas 
11-Hujung mata kiri= Baik budi, murah rezeki 
12-Punggung kanan= Agak mengalami kesulitan 
13-Punggung kiri = Malas dan suka duduk 
14-Betis kanan= Suka berhibur, boros 
15-Betis kiri= Rajin, tidak suka menganggur 
16-Lutut kanan= Bersikap tidak peduli dan tidak mahu berusaha 
17-Lutut kiri= Kurang kuat berusaha 
18-Kepala sebelah kanan = Terkabul cita-cita 
19-Kepala sebelah kiri= Sering menemui kesusahan 
20-Kepala sebelah belakang= Jujur, sabar dan tekun 
21-Kening kanan = Cerdas dan cekap 
22-Kening kiri= Cerdas dan sopan santun 
23-Tengah kening= Keras hati dan berani segala hal 
24-Hujung mulut kanan= Kecil rezeki, tak mudah kalah 
25-Hujung mulut kiri= Suka berpoya-poya 
26-Ketiak kanan= Dapat menyimpan rahsia 
27-Ketiak kiri= Jujur, banyak yang cinta 
28-Pergelangan kaki kanan= Suka keluar rumah 
29-Pergelangan kaki kiri= Kehendak kuat 
30-Batang hidung= Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya 
31-Pada hidung= Banyak rezeki 
32-Dagu bawah kanan= Jujur dan baik hati 
33-Dagu bawah kiri= Bijaksana, dan berbudi luhur 
34-Kemaluan kanan atau kiri= Baik, suka senggama 
35-Tumit kanan= Jujur dan banyak kawan 
36-Tumit kiri= Baik budi 
37-Alis kanan= Suka menolong dan baik hati 
38-Alis kiri= Ramai yang suka 
39-Pangkal peha kanan= Kemahuan kuat 
40-Pangkal peha kiri= Suka kerja apa pun 
41-Telapak kaki kanan= Tak mudah mengeluh 
42-Jari kaki kanan= Suka menolong 
43-Jari kaki kiri= Berbudi, suka berbuat baik 
44-Bahu kanan= Cermat dlm mbuat keputusan, byk tanggungan 
45-Bahu kiri= Suka kerja keras, banyak tanggungjawab 
46-Buah dada kanan= Baik hati, pendiam, simpan rahsia 
47-Buah dada kiri= Ramai kawan, setia pada pasangan 
48-Lengan kanan= Setia dan taat pada atasan 
49-Lengan kiri= Menepati janji dan rajin 
50-Pipi kanan= Ramai teman 
51-Tengah-tengah pipi kanan= Ramai yang suka 
52-Tengah-tengah pipi kiri= Ramai teman 
53-Ubun-ubun= Kurang jujur 
54-Pusat= Cerdas, tangkas, tekun 
55-Pusat bahagian kanan= Sejahtera dalam hidup 
56-Pusat bahagian kiri= Beroleh kemuliaan 
57-Pinggang kanan= Sayang pada pasangan hidup 
58-Pinggang kiri= Disayang pasangan hidup 
59-Dada kanan= Dapat mengatasi masalah 
60-Dada kiri= Berani, jujur dan sabar 
61-Telapak kaki kanan= Tidak mudah mengeluh 
62-Telapak kaki kiri= Baik budi pekertinya 
63-Siku tangan kanan= Kuat ingin memiliki kejayaan 
64-Siku tangan kiri= Baik hati, suka menolong 
65-Jari tangan kanan= Serba beroleh keuntungan 
66-Jari tangan kiri= Serba baik bekerja 
67-Jari telapak tangan kanan= Banyak rezeki tetapi boros 
68-Jari telapak tangan kiri= Banyak rezeki dan cermat 
69-Pergelangan tangan kanan= Boros, suka bersukaria 
70-Pergelangan tangan kiri= Dapat berpangkat 
71-Perut bawah kanan= Banyak rezeki, suka memberi maaf 
72-Perut bawah kiri= Baik hati, tenang hidupnya 
73-Sudut mata kanan dalam= Disayang suami atau isteri 
74-Sudut mata kiri dalam= Tidak mudah dilupakan pasangan 
75-Sudut mata kanan luar= Baik budi, ramai yang cinta 
76-Pelipis kiri= Murah rezeki, dapat jadi kaya 
77-Pelipis kanan= Serba berhasil dalam usaha 
78-Kelopak mata kanan atas= Baik hati, ramah, berjaya 
79-Kelopak mata kiri atas= Baik budi, ramai yang suka 
80-Kelopak mata kanan bawah= Agak malas 
81-Kelopak mata kiri bawah= Agak bodoh, kurang bijaksana 





Pn MAMA@axie04

Tuesday, January 29, 2013

Kewajipan Suami Memberi Nafkah

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya:” Sesiapa yang memberi nafkah kepada isterinya, anaknya dan ahli keluarganya, maka ia(iaitu nafkah) yang diberikan adalah sedekah.”

Riwayat Ibn Majah



Pengajaran hadis:
i)Allah S.W.T mengamanahkan tanggungjawab tertentu kepada pasangan suami isteri. Ia merupakan ibadat yang mesti ditunaikan oleh pasangan.

ii)Si suami wajib memberi nafkah kepada keluarga yang mengikut kemampuannya. Dalam erti kata yang lain, berdosalah bagi suami yang menahan nafkah ke atas orang-orang yang di bawah tanggungannya.

iii)Nafkah terbahagi kepada dua iaitu nafkah batin dan nafkah zahir. Nafkah batin adalah tuntutan naluri semula jadi dalam mengadakan hubungan seks manakala nafkah zahir pula adalah meliputi perkara-perkara berikut: 
                                 i) perbelanjaan keluarga
                                 ii) makan minum dan pakaian
                                 iii) tempat tinggal
                                 iv) keselamatan dan perlindungan.

iv)Dalam masyarakat hari ini, meskipun didapati kedua suami isteri sama-sama bekerja, namun tanggungjawab memberi nafkah masih tetap terpikul di bahu suami. Walau bagaimanapun isteri boleh membantu di mana yang sesuai. Sumbangan isteri kepada keluarga ini dikira sebagai sedekah yang akan dibalas dengan ganjaran yang besar oleh Allah S.W.T.

v)Selaku umat islam kita hendaklah mencontohi rumah tangga Rasulullah s.a.w ke arah menjadikan keluarga sebagai syurga dunia. Untuk itu perjalanan hidup berumah tangga mestilah berpandukan ajaran Islam dan dijadikan tempat untuk merealisasikan ajaran tersebut secara menyeluruh.






Pn MAMA@axie04

New Year


Not Very NEW YEAR la
dah nak abis bln JANUARI dah
tapi baru ari ni sesibuk nak setting blog n etc2
sesungguhnya bnyak sunguh ketinggalan bab seting2 ne
What ever pun CUKUP la dok setting takat ni
x larat nak pikir bebanyak pasal setting neh
terima saja lah ape yang ade


Jadinyer
sekian

Pn MAMA@axie04

Friday, January 25, 2013

I love ballon

First time bwk balik belon
N x sangka
Adik suka sangat dengan belon
excited semacam je
yang paling best
klu boleh x mo lepas belon ni
sampai ralit tengok TV pun masih dok pegang belon tu
 Senyum je bila mama hulurkan belon tu kat die if terlepas dari tangan die
 maybe sesuatu yang baru die tengok
maybe jugak otak die tengah pikir
ape kebendenye la BELON tu










Belon dari birthday party kat ofc. masih lagi banyak berbaki. x sanggup mama nak bwk balik sume

Thursday, January 24, 2013

My kuah yellow

Her fav kuah
Since when?
Ntah x sure
Tapi mmg die suka sangat kuah yellow ni
If mama masak kuah yellow
Confirm bertambah makannyer
 bersungguh die makan
sampai satu tahap
bila die bau je kuah ni
terus mintak nasi
mau x gelabah
nasi x masak lagi
sejak tu
klu plan nak masak kuah yellow ni
kene la prepare masak nasi sesiap
 mmg comfirm 3 kali tambah nasi
everytime masak kuah ni
so setakat ini dah boleh la detect sesikit makanan FAV die

Wednesday, January 23, 2013

Mane satu ni?

Mmg bertuah betul la budak dua beradik ni
si KAKAK sibuk nak kan puting si ADIK
si ADIK plak sibuk nak kan ipad si KAKAK
ha bagus sangat la tu
pakat2 berebut 
lepas pakat2 rebut
dan pakat2 x dapat
maka pakat2 nagis 
 yang penting
slalunyer kakak la yang menang
maklum la
dah beso
geram je adik tengok ko kakak
siap la ko
beso skit lagi pakat gaduh la ek
jagan sampai berperang dah la

Tuesday, January 22, 2013

Aktiviti baru

Setelah dikurniakan 
1 setengah batang gigi
maka bermulalah
aksi jolok menjolok
 macam x cukup mulut nak di masukkan
klu boleh 10 jari nak masuk
sedap pulak buat kudapan gigi baru
 tapi stakat ini
mama masih bernasib baik
belum merasa penangan gigi ISKANDAR
tapi dok try2 jugak halakan jari
laju je die nak ngap
mmg DASAR gigi baru betul la adik neh



CHUMEL sangat gigi kecil itew

Hadiah masuk sekolah

Hadiah terkejut dari CIK PUAN CINDA
sempena start bersekolah
huhuhuhu
Thanks to CIK PUAN CINDA
suka sangat die bila bukak je terus nampak botol air
terus dan2 tu jugak nak isi air
start dari hari dapat tu, sampai la ari ni
dah x leh berlekang plak ngan botol air ni


mamanyer mmg bercadang nak belikan botol air tuk Almira g sekolah
tapi tu la, mmg rezeki betul la
baru berniat dah ade yang membeli dulu
tu la yang dikatakan rezeki anak
alhamdullilah
THANK again CIK PUAN CINDA ek







Almira still menagis lagi bila sampai ke sekolah, ape nak buat ek? PONING dah maknyer ni.

Monday, January 21, 2013

Mat Senyum

Muka mmg nampak cm selalu senyum je
Tapi hakikatnyer
hanya TUHAN yang tahu
tapi mama ngan papa REDHO je la
maybe ini UJIAN tuk kami
Berbanding si KAKAK
adik lebih mencabar keimanan, kesabaran dan keperihatinan KAMI
start dari mula dilahirkan
sampai la sekarang
si Adik mmg jenis kuat meragam
 dah banyak jugak ikhtiar yang mama ngan papa buat
TAPI
tu la, maybe TUHAN masih nak menguji kesabaran mama ngan papa
yang lagi bertambah diuji, adik lebih cepat bijak berbanding KAKAK dedulu
dalam usia 5 6 bulan dah pandai x mo kene tinggal bila mama ngan papa g keje
JENUH pulak mama dok memikirkan si ADIK bila di pejabat
dan tu jugak, OPAH mmg x boleh buat keje lain selain main n dukung adik
Si adik ni jenis nak berkepit je
dan boleh dibayangkan, tahap manja die 4 kali ganda
berbanding kakak




Alhamdullilah, perangai kuat menagis tu ade berkurangan, tapi masalah berkepit tu langsung x de sebarang kemajuan. Sesape ade petua nak bagi anak kurang meragam x?

Saturday, January 19, 2013

Anak papa la sangat

Si Papa bz nak tengok bola
Si Adik sibuk nak main
Si Mama sibuk nak snap picture
si Kakak klu dah ade kawan
Mane ingat mama papa dah
 

Thursday, January 17, 2013

Hari ini

Selepas bertungkus lumus menyiapkan deco2
Pagi tadi, maka
Hasilnyer
Nasib la Kepada semua yang hadir
Hadap je la ape yang ade yek.
Yang penting makan cukup
X cukup makan
Mmg naya la
Hahahahaha












Alhamdullilah semuanya berjalan lancar.

Wednesday, January 16, 2013

Sebelum kejadian Esok

Bidan terjun, cam ni la jadinyer
X penah2 buat deco2
Nah ambik kaw
X memasal di arahkan wat deco
Megelupur jap
Tengok je la hasilnyer Esok
Ntah jadi ke idak
Hari ni siap bwk assistance lagi
Tuk menambahkan pening kepala
NASIB la








Mode: tiup belon sampai berpinau

Hari tak terkata

adik ketiduran
dek angin sepoi2 bahasa

Hal Pagi-Pagi

haish, pagi-pagi dah sesi meluahkan perasaan
huhu
x kisah lah, janji lega rasanya bila dah di luahkan




bermula Januari rutin pagi mama dah start bertukar
slalu lepas je siap sume terus je g ofc
dengar kadar 15 min sampai la ke ofc
skang ni lain plak
lepas siap, nak kene kejutkan si kakak
klu kejutkan awal melalak plak nak ikut papa
jadinyer terpaksa la kejutkan selepas papa gerak g keje
dan disebabkan itu, skang ni rutin harian dah makin lambat
dah siap gerakkan kakak, mandikan die
nak kene hantar g taska plak
dah tu, sambil dok mandi nagis bagai
ok lagi tu


TAPI, dah 2 hari ni, die cam keberatan plak nak masuk pagar skolah
sampai je depan skolah, mula la drama air mata
padahal dah 2 minggu lepas dah ok sume
haiya.. cam no neh?

dah tu smalam siap demam2 plak
mula la papanyer buat siasatan
kot2 ade kene piat ke?
kot2 kawan pukul ke?
kot2 jatuh ke?
ntah la
x de plak die ngadu ape2



klu ikut history taska ni OK je rasanya
lagi pun Almira slalunyer akan mengadu if ade sape2 usik die or barang die
TAPI x plak die ngadu ape2

Jadinyer mama ni plak yang serba salah
 x tau kat mane salahnyer
kat si anak ke?
kat  taska ke?
ntah la



nak bak out skang dah cam x sesuai la plak
YURAN dah bayar abis sume
cam x berbaloi plak nak tarik diri



ape2 pun kene tabahkan jugak la hati ini
demi anak2
bila lagi kan nak kasik kakak bergaul dan belajar







psstt: kakak dah start boring belajar ABC.

Tuesday, January 15, 2013

Mama Power

kah-kah-kah
rasa cam ade magic power je
maklum la, dah jadi MAK Budak neh
Mama la CHEF
Mama la Pendobi Tegar
Mama la Teacher
Mama la Kauselor
Mama la Pakar Motivasi
Mama la Ahli Silap Mata
Mama la Doktor



uishk banyak tau peranan Mama neh
tu belum kira lagi sampingan-sampingan yang lain lagi
x terkira kerjaya seorang MAMA


yang paling syok tu, bila jadi Doktor x bertauliah la
guna Bismillah n tiup je sepoi-sepoi bahasa, comfirm la sembuh segala penyakit si anak

ni slalu praktik kat si Kakak
klu terjatuh ke, tersepak ke, gatal-gatal ke
terus je die mintak ubat kat mama
selain mama sapukan minyak kat tempat yang sakit tu
terus je mama baca bismillah n tiup kat tempat sakit tu
klu agak kuat melalaknyer, kuat sikit tiupnyer
BERKESAN


Hebatnya kuasa seorang mama
kepada semua mama2 di luar sana
Kita lah ibu dan segala2nya buat anak2 kita
Sayangilah mereka seadanya






MAMA sayang ALMIRA n ISKANDAR












mode : Rindu kat bebudak di rumah.

bila MAK budak sibuk main AIR

 Disebabkan bapak budak dah syok main air the first day
so second day harus lah mak budak punyer turn
Bapak budak paksa kami naik sume slide
pasai die nak snap pic kami.... ade patut ke?
OK la tu, saje nak perli la tu, PIC die x de.. huhuhu

 Gambo ayo tepercik je la ek
gambo lain sagat la ghairah
uish.... x sanggup nak nengok nyer yong...


alhamdullilah, enjoy, walaupun di kesempatan yang sekejap. Dah jadi mak budak, kene bnyak bekorban ye adik2.

Monday, January 14, 2013

Pasir putih tepi pantai

Cerita Minggu lepas, baru nak start cite minggu neh, ade ke patut?
x kisah la, janji cerita ye dak?


dah puas berkubang kolam
kita kubang laut plak
MAU
 x de la berkubang ape pun
saje je nak bagi anak dara merasa main pasir
punya la geli anak dara ni
 cam segan2 je nak main
dan memang die x tau pun nak main ape ngan pasir neh
 dan sebaiknyer, mak ngan pak die lak yang ajar cam ne nak main pasir
BAAGUSS
 dah start main
balik pun x mo
dipanggil pun buat tak tau je


psttt: makan malam tepi pantai beb, angin sepoi2 bahasa... SYOK, tapi adik plak wat hal... ADOI

erk...

Pakat-pakat
buat muka pelik

Tuesday, January 8, 2013

Sekali lagi

Sesubuh tadi dah berkejar ke Hospital
ingat dah habis la cerita sampai disitu sahaja



ku sangka panas sampai ke petang
tapi rupanya HUJAN lak ditengahari
huhu


masa balik lunch tadi selepas ambik kakak dari tadika
sesampai je di rumah
cek penafasan adik
memula ok la jugak
tapi bila lelama dah jadi makin x selesa plak
maka mula la maknyer x keruan
call en papa nak dekat 80 kali pun x pickup jugak
(dalam hati mula le merungut bagai)
dengan nekad terus pakai tudung semula
anggkut adik dan tinggalkan kakak ngan opah kat rumah


terus je menuju ke klinik kesihatan
DAN
amatlah kesal kesana
bukan takat klinik tutup
kaunter nombor kat luar pun tutup
dalam hati dah hangin satu badan
sempat la terkeluar s*** kat mulut neh
nasib la x ramai org


dah jadinyer cam tu
lelaju start kete semula
terus ke LITA ALIS
nasib la x de org
dan masa tu terus ckp nak ambik gas
kelang kabut nurse suh masuk bilik blakang
terus die call DOK yang tengah lunch
mane x nyer
kes baby semput ni kira cam kes kritikal la kot

Dok sampai je terus check si Adik, nasib die kate x kuat sangat bunyi kat lung die
then proceed ngan neb

sesambil si adik ambil neb tu 
dok tu citer la
cam ne nak prevent
umur bape baru nak OK
memacam la
nasib la DOK ramah
lega sikit hati
hilang segala marah


selesai segala
terus balik rumah
baru la terasa lapar segala
dan paling best
kul 3 baru sampai ofc
melilau cari parking
Hangin balik


TENANG2... kang daranh tinggi baru tau




p/s: DUGAAN di awal tahun


amek kaw

wargghh
baru balik bercuti 2D1N
mood malas masih menebal
padahal baru awal tahun
dah sempat nak malas-malas
sabo je la



dalam dok memalas
padan muka mama ngan papa
sibuk sangat nak berendam
last2 x memasal si Adik kene nab pagi tadi
nasib cepat
haish
menyesal plak dok bwk adik berjakuzi
ni la musibahnyer
selsema + batuk
ditambah berat, tetiba pagi tadi pernafasan adik x terkawal
terpaksala melawak Hospital jap


Tapi nasib baik la si Kakak x de ape2 plak
siap x mo balik lagi, x puas nak madi bagai
tapi memandangkan si adik dah start meragam
direlakan jugak la balik
dengan janji kene datang lagi
AIYAK, camno tu
(papa dah sound, selagi adik x pandai jalan jgn plan any cuti2)
NAGISSSS

Bagga jap ngan si Kakak
berani je die try sume slide tu (berteman mama or papa la)
kecuali yang paling besar la
yang tu mama pun seriau
yang kekecil pun dan lain macam je (faktor umur tu)
dan SAYANG sangat kat kakak
pasal bertolenransi bila tengok adiknyer nagis, REDHO jugak la nak balik
walaupun mata still kat all the slide
kesian pun ade gak



p/s: ape2 pun, memang best lah, maybe akan datang lagi lepas neh. tapi tidak masa cuti sekolah or umum, PENGSAN


Sunday, January 6, 2013

Morib gold coast

Bersiaran dari morib
Bersiaran dgn pic sahaja
Pasal mama bebudak x leh manaip panjang lebar








 
Pssstttt: Esok cuti...... Syok.... Mandi sampai lebam
 

Friday, January 4, 2013

7 month +++

Dah start tumbuh gigi
Sebatang belah bwh
punya la siksa nk snap gambo die
Lg dipaksa
Lagi la di kemamnyer mulutnyer
Jadi mmg sah x dpt nk snap la
Tmbahan plak
Tngah sibuk melasak berguling sana sini
Dh start jugak mengexplore segala ceruk
Sedia je la

Wednesday, January 2, 2013

masa bekerja di tahun baru

dan dengan bermulanya tahun baru
tetiba ari ni dengan gatal tangan
telah menaip email nak mohon tukar WP
sblm ni dok WP2 tu dari start keje smpai la ke skang
Tetiba tadi, bila mengenangkan nak mengahantar Almira lagi
dan cam x sempat je nak kejar Punch Card
terpaksa la tukar ke WP3
walawehhhhhh
WP3 tu
8.30pg baru masuk keje
masak la pas ni nak mencari parking kat bawah neh
dah tu
nak mengunggu pukul 5.30pm pun cam nak menangis dah ni
org dah x de
tinggal seketul 2 je
sume dah pakat balik
waarrrrggghhhhhhhhhhhh nak balik


tapi klu stil ngan WP2, nati slalu sngt merah
x memasal kene masuk dalam report
eeeeeeeee xmo xmo


oleh sebab itu
REDHO je la dok kat WP3

Tuesday, January 1, 2013

Birthday boy

1.1.13
Genap lah ukur en somi saya yang ke 31 tahun
Eh.. Muda remaja lagi tuh
Jangan pandang sebarangan
konon nak surprise
Tapi x menjadi
Dek Anak Dara yang x tahan simpan rahsia
Dan jugak en hubby yang demam batuk selsema sepanjang malam
Jadinyer
X surprise Langsung la
Dan kebetulan jugak
The seratas geng ade buat mkn2
So cm sambut birthday lagi
Kah Kah, cam malu2 plak nak memotong kek
Disaksikan dek anak2
And jugak
Both mereka berkongsi tarikh lahir yang sama
This time en anjang yang bwk kek
Since kami ingat nak celebrate birthday Nayli
Tetiba tercelebrate birthday big boy plak
Adeh
Kene sorry kat Nayli huhuhuhu
so
We all yang ade, eh en somi saye x de, tukang ambil gambo










P/s: Abg Zack, nati nak mandi kolam leh calling2 Almira ok.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...